„ШКОЛА И МУЗЕЈИ“ – IV МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА У СЛОВЕНИЈИ


28.01.2020.

Наша школа ће у марту 2020. године учествовати на IV међународној конференцији у Словенији, у Цељу. На овој конференцији промовише се веза између музеја и школа.

Учитељица Татјана Крсмановић, наставница српског језика Бојана Данчула Дејановић и директор школе Светлана Милутиновић одлучиле су да тема рада којим ће активно учествовати нa конференцији буде „Калиграфија између школе и музеја“.

Идеја је да се ученици седмог разреда едукују о калиграфији у различитим установама културе и да знање које су стекли пренесу ученицима трећег разреда у нашој школи. То би био први корак у остварењу идеје да калиграфија постане стална ваннаставна активност наше школе, чиме би ученике бар на кратко одвојили од савремене технологије и приближили их традицији, нашем писму и вештини писања.


Прва у низу радионица за наше ученике одржана је на Филолошком факултету у Београду. Светлана Вучковић, професор старословенског језика на Филолошком факултету и мајка наше ученице седмог разреда, организовала је у понедељак 20.1.2020. године радионицу коју је ученицима одржала асистенкиња Олга Богуновић.

Ученици су уживали у занимљивом предавању које их је водило од далеке прошлости до данашњих дана.

На примерима им је показана лепота старих писама и вештина исписивања тих слова, али и примена калиграфије у савременом животу. Своју креативност показали су приликом израде занимљивих задатака. Радионица је била корисна, динамична и деци веома инспиративна. Посетом Филолошком факултету и првим корацима у калиграфији, ученици су додатно мотивисани за наредну радионицу о калиграфији која ће се убрзо одржати у Етнографском музеју.

наставница српског језика,

Бојана Данчула Дејановић

СВЕ НОВОСТИ