БЕЗБЕДНО НА ИНТЕРНЕТУ


08.04.2020.

Драга децо,

Улазимо у четврту недељу од како сте почели да учите на даљину. Надам се да је сада лакше него што је то било у почетку, јер временом овакве навике постају лакше и прихватљивије. Ипак, знам да не иде све том линијом. Сигурна сам да вам дружење и контакт са вршњацима недостаје изнад свега, као и многе активности којих сада, срећом привремено, сви морамо да се одрекнемо, за добробит и здравље нас и наших најближих.

Једини вид безбедног дружења за све нас је контакт путем интернета и друштвених мрежа. Срећом па их имамо, те нам оне могу омогућити макар и такву комуникацију, однос и дружење.

У вези са тим желим да вас подсетим на чињенице о којима сте толико пута слушали од стране нас у школи, као и од стране гостију предавача, а тичу се безбедног и културног понашања на интернету и друштвеним мрежама:

• Никада не шаљите sms или друге поруке које би могле бити увредљиве за друге, у личном контакту или на друштвеним групама. Пре него што пошаљете такву поруку замислите се како бисте се ви осећали да је таква порука намењена вама. Поруке које шаљете прочитајте пажљиво и не прослеђујте поруке које вређају или на било који начин узнемиравају друге. Не чините другима оно што не бисте волели да неко чини вама!

• Фотографије и снимке које би друге могле довести у неугодну ситуацију, које би их могле осрамотити, увредити или исмевати, никада не прослеђујте.

• Кад једном пошаљете или објавите на интернету своју фотографију или фотографију својих пријатеља више немате контролу над њом и она заувек остаје на интернету. Тада су могуће најразличитије злоупотребе исте.

• Не стављајте на интернет садржај о вама који не бисте волели да виде или сазнају ваши пријатељи или познаници, чак ни путем личне поруке или е-maila.

• Не наводите личне податке, бројеве телефона или адресу, школу у коју идете и сл. особама које не познајете лично. Све што наведете, постаје јавно и никада не знате како би неко могао те податке да искористи. Уосталом, никада не знате ко стоји иза неког профила, јер о њему знате само оно што вам је та особа рекла.

• Неки одрасли, али и вршњаци лажно се представљају на интернету, могу се претвати да су пријатељи, смо да би од вас изнудили неке информације или фотографије, које би могли да искористе на вашу штету. Стога, будите пажљиви!

• Ако се деси да добијете увредљиву или претећу поруку путем телефона или друштвених мрежа, немојте одговарати на њу, већ је одмах покажите родитељу или одраслој особи из твоје непосредне околине.

• Помозите деци која доживљавају насиље путем порука или интернета тако што ћете им јасно рећи да није у реду то што им се догађа и да их разумете да им је тешко. Обавести одрасле о томе што се догађа.

• Чувајте себе и друге! Све што важи за чување података о себи, важи и за чување података о другима!

Поштујући напред изречено, осигурали сте безбедно и пријатно

дружење на интернету!

Срећно и уживајте!

Поздравља вас Гордана Блажовић,

психолог

СВЕ НОВОСТИ