ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ


24.04.2020.

ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ

Дан планете Земље обележава се сваке године 22. априла и за циљ има да повећа свест и одговорност људи о угрожености животне средине. Тај дан се слави широм света и организују се различите акције и манифестације, међутим ове године због пандемије вируса отказана су бројна дешавања. Акције нам поручују да је неопходно чувати једину планету на којој живимо, нашу Земљу. Да нам је потребна здрава и чиста. И да би успели у томе треба да штедимо и смањимо потрошњу електричне енергије, рециклирамо отпад, штедимо воду, помогнемо угроженим биљним и животињким врстама...

Еколошка свест наших ученика је на високом нивоу и сви се труде да покажу како можемо помоћи у очувању здраве животне средине. У питању је интегрисано учење о екологији, биодиверзитету и Земљи. Ученици знају доста тога о угроженим врстама флоре и фауне, водама, ваздуху.... Наши ученици се едукују и понашају одговорно према природи и планети на којој живе. Знају колики је значај одржавања личне хигијене и здравља, правилне и здраве исхране, фичичке активности, а учествују и у различитим акцијама чишћења и уређења школског дворишта. Својим личним примером освешћују и друге. У циљу стварања услова за развој личности ученика, еколошка заштита и естетско уређење школе представља саставни део рада свих запослених и ученика школе. Својим заједничким ангажовањем стварамо здравије окружење и подстицајну средину и пријатан амбијент.

Ученици наше школе су обележили Дан планете земље из својих кућа израдом едукативних порука које ће нас подсетити на важност очувања планете и развијања одговорног односа према себи и нашој Плавој планети. Указали су нам на низ глобалних проблема и потрудили се да нам поруче, да треба да је чувамо. Постоје људи, који су неодговорни и себични и управо они су нас и довели до овога што имамо данас. Планета Земља је угрожена. Угрожава је човек, његова небрига и жеља за ширењем, која води ка томе да се биљке и животиње повлаче, а планета нас опомиње различитим природним непогодама и ево сада пандемијом. За прљање и загађивање нема оправдања. Можемо ли да учинимо за нашу Планету мало, јер знамо да она нама даје многo?!

наставник географије

Бранислава Булут

Можете нешто више погледати на следећем линку Дан планете земље

СВЕ НОВОСТИ