ДИГИТАЛНА БИБЛИОТЕКА


24.04.2020.

СРПСКА ДЕЧИЈА ДИГИТАЛНА БИБЛИОТЕКА

Драги читаоци,

пред вама се налази Српска дечја дигитална библиотека. Ова збирка садржи мноштво дигиталних копија књига. Национални уређивачки одбор је одабрао књиге за децу узраста од 3 до 13 година које по свом садржају, уметничким, историјским и књижевним вредностима представљају сам врх српске књижевности за децу. Пројекат је реализован у Народној библиотеци Србије 2004. године и део је ширег међународног пројекта Међународна дечја дигитална библиотека.

Вероватно сте већ неке књиге и прочитали, можда су неке које се налазе у овом избору ваше омиљене књиге, а можда ће неке књиге тек то постати. Бирајте, читајте и уживајте уз Бранка Ћопића, Десанку Максимовић, Драгана Лукића, Слободана Станишића, Душка Радовића, Милована Данојлића....

"Књига је чудо! С њом другујући,

стигнеш где желиш, а седиш у кући."

Д.Ђукић

Упознајте се и са Ризницом игара, која нуди велики број занимљивих игара и могућност да квалитетно проведете слободно време. Игра је увек више од активности уз коју брже прође време. За вас, децо, игра је важан део живота, основни начин на који се упознаје свет, на који упознајете себе и градите односе са другим људима. Будите активни и креативни, истражујте, маштајте, стварајте, испробавајте и тако померајте границе вашег искуства и знања.

Када су научници питали децу шта је за њих дефиниција среће, већина деце је рекла: "Да радиш оно што желиш", "Да добијеш оно што желиш!", и "Да доживиш нешто неочекивано и необично!", а када су их питали како то можеш да оствариш, деца су рекла – "Кроз игру са својим пријатељима." (Gleave &Cole Hamilton, 2012)

Надам се да ће вас мудре речи Ајнштајна подстакнути на размишљање.

Алберта Ајнштајна су питали како да учинимо децу интелигентном. Његов одговор је био: "Ако желите да Вам деца буду интелигентна, читајте им бајке. Ако желите да буду још интелигентнија, читајте им још више бајки". Он је разумео вредност читања и маштања.

Треба се борити за свет у коме читање и маштање заузима важно место.

Читајте, играјте и веселите се.

Српска дечја дигитална библиотека

Дигитална библиотека

Ризница игара

Мудре речи Ајнштајна

Мудре речи Ајнштајна

Галактички водич о Корона вирусу за радознале дечаке и девојчице

Галактички водич

библиотекар Сандра Репац

СВЕ НОВОСТИ