ОНЛАЈН КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ


18.05.2020.

ОНЛАЈН КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ

Како вратитити књиге у моду? Често чујемо то питање. Нове генерације слабије читају, немају интересовања, књиге им не држе пажњу... ове и сличне констатације се приписују деци. Међутим, није тако. Из неколико разговора са децом из наше школе сазнали смо много о њиховим интересовањима и књигама које читају. Верујте, деца читају!

У данима изолације због пандемије деца су највише ускраћена. Нема редовне школе и дружења. Интересовало нас је како проводе време и да ли читају. Наставница српског Бојана и ја решиле смо да са децом попричамо о тој теми и чујемо њихово мишљење, које је увек драгоцено. Живимо у модерном времену, па смо искористиле могућност „онлајн“ часа на платформи Microsoft Teams и са ученицима седмог разреда имале дивно дружење, слободно могу да кажем – књижевно вече.

Добиле много нових инфомација о томе шта ученици воле да читају, да ли обилазе сајмове књига, библиотеке, књижаре, музеје... Ученици са којима смо разговарале, заиста воле да обилазе културне установе богате књигама. Њихова интересовања некада превазилазе могућности које тренутно може да им пружи школска библиотека. То је, такође, један од разлога због ког смо водиле овај разговор. Школа се труди да прати интересовања ученика, па ће и ове године купити нове наслове за наше читаоце како би школска библиотека била што актуелнија.

Вођен је и разговор о коришћењу аудио књига. Мишљења су подељена. Неки ученици користе аудио књиге у градском саобраћају док се превозе или док раде неки други посао, док други могу да се концентришу на само једну радњу, читање. Они слабије користе аудио књиге.

На крају, од нас за вас, интересантан списак књига које ученици препоручују за читање својим вршњацима :

1."Ми деца са станице ЗОО", Кристијана Ф.

2."39 трагова" (Серијал авантуристичких романа за младе који су написали најпознатији и најпопуларнији амерички и канадски писци трилера, детективских и авантуристичких романа за младе, али и за одрасле.)

39 трагова

3.Трилогија Еве Фелер, "Чаролија времена

Ева Фелер је дипломирала правну филозофију и за живот зарађивала као судија, а потом и као независна адвокаткиња. Још као дете је волела да измишља приче и сматра да "писање књига на дуге стазе увесељава много више од судских расправа, а и сваки пут можеш сам да одлучиш какав ће бити крај". 2005. године је решила да судијску тогу окачи о чивилук и да се прихвати оловке и/или тастатуре. Од тада је само списатељица.

4.Градимир Стојковић, "Хајдук у Београду"

Награђиван и обожаван, овај култни роман о одрастању, уклапању и о недоумицама младих носи у себи универзалне поруке о пријатељству и заједништву. И данас нас подсећа на незаменљивост искрености и поштења.

5.Луиза Меј Олкот, "Мале жене – Добре супруге"

"Мале жене" описују породични живот четири сестре Марч које живе у малој заједници Нове Енглеске.

То је прича о њиховим кућним авантурама, покушајима да увећају породичне приходе, њиховим љубавима и пријатељству са суседима Лоренсима.

"Добре супруге" настављају приповест о сестрама које ће као младе жене морати да се суоче с искушењима и проблемима свакодневног живота у својој потрази за срећом.

6.Јан Мартел, "Пијев живот",

"Пијев живот" је посвета људском духу и способности прилагођавања и свим ситним и крупним несавршеностима које нас чине људима. Истовремено, овај роман је изоолошки приручник и упутство за преживљавање и веома духовита филозофска расправа о вери и религијама.

7." Хари Потер" серијал је романа фантазије које је написала британска књижевница Џ. К. Роулинг. Романи говоре о животу младог чаробњака, Харија Потера, и његових пријатеља Хермионе Грејнџер и Рона Веслија, ученика Хогвортске школе за чаробњаштво и вештичарење.

8.Писане готово за сваки узраст, изузетно путовање кроз свет старих цивилизација. Један дан из живота тамошњих становника.

Препоруке за читање

Препоруке

Грчка митологија

Грчка митологија

Сандра Репац, библиотекар

Бојана Данчула Дејановић, наставник српског језика

СВЕ НОВОСТИ