ШКОЛСКА СЛАВА


27.01.2022.

[ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА]

Освануо је још један јануарски дан, 27. јануар, Дан Светога Саве!

За сваког учитеља, наставника, професора, па и домара и теткицу, веома значајан дан - ШКОЛСКА СЛАВА. Свечани дан. Воле га деца, а и родитељи. Волимо га сви ми који живимо школским животом, али и породичним, пријатељским и комшијским.

Међутим, нема гужве у школском дворишту, нема дечје граје и оне нестрпљивости да почне Свечана академија са поређаним хором у снежно белим кошуљама и веселим дечјим озареним лицима. Пусто двориште, пуста школа......пандемија, вирус, дистанца, епидемиолошке мере, позитивни тестови.... То је наша реалност! Препорука – нема певања, нема окупљања....

Ипак, у школи смо се окупили у малом броју да прославимо нашу славу, нашег просветитеља, нашег архиепископа, нашег лекара, пастира, учитеља, нашу мудру главу......Парохијски свештеник Стефан је стигао са великом радошћу и ентузијазмом да започне славски обред и да нам пожели све добро и здраво за једну тако важну институцију, као што је школа, која учи и васпитава децу, наше непроцењиво благо. Дошао је и кум славе, Никола Кнежевић, родитељ наша два ученика, који је донео славски колач са житом и вином, како обичаји и налажу. Ту су и моје драге колегинице, Виолета, Весна, Јасна и Ивана које су ми помогле да будем прави домаћин наше велике и топле куће. Тројица учитеља Милан, Дејан и Миша су поносито стајали за време обреда и красили хол школе, онако честито и мушки, као што нас Свети Сава и учи- да је боље и један који чини вољу господњу, него множина безбожника. Вероучитељ је заједно са свештеником учествовао у славском обреду, да обичај буде још упечатљивији за неколико ученика који су представљали Ученички парламент и све наше ђаке. Они су заједно са свима нама одважно окретали славски колач и уживали у укусу славског жита, а затим смо се сви окупили око богате славске трпезе коју нам је изузетно раскошно припремила наша сервирка Нада. Теткица Гордана се потрудила да све буде беспрекорно чисто у духу традиције, домаће и пригодно.

Нисмо се дуго задржали. Имали смо много тема, избегавали смо да причамо о маскама, дигиталним сертификатима и вирусу. Радије смо се присећали мудрих Савиних изрека од пре осам векова, које нам данас још јаче и снажније одзвањају. Око једне смо се сви сложили, а која каже да Свети Сава не дели срећу, већ човек мора да буде вредан и све сам да уради, не чекајући да му срећа закуца на врата. Тако учимо наше ђаке да марљиво раде, да штеде, не лажу и не краду, да слушају и поштују старије, да су умерени у свему и да чувају своје здравље. Да иду Савиним путем и да им он буде светионик у животу!

Тако радимо, тако ћемо и наставити, уз благослов нашег свештеника.

Срећна нам слава, Свети Сава! Живели!

директор,

Светлана Милутиновић

Галерију слика "ШКОЛСКА СЛАВА СВЕТИ САВА " можете погледати на нашој страници "Галерија" или ОВДЕ

СВЕ НОВОСТИ