ДИГИТАЛНИ СВЕТ – УГЛЕДНИ ЧАС ПРОГРАМИРАЊА


08.03.2023.

Програмирање је постало саставни део модерне индустрије, а самим тим и популарна професија. Због своје важности улаже се додатни напор да се стекну основа знања о програмирању већ од малиих ногу. Технологија напредује из дана у дан, деца одрастају дигитално писмена, што је отворило врата савременим методама едукације.

Пример модерног усвајања знања јесте учење кодирања. У ту сврху користи се Скреч (Scratch) језик. Језик је прилагођен млађем узрасту који омугаћава креирање анимација. Кроз игру деца уче о програмирању и о ИТ свету.

У нашој школи 8. марта 2023. године ученици одељења 1/1 учествовали су у програмирању на часу Дигиталног света. Једини малишани који у школи у том узрасту користе скреч као део редовне наставе и једини који кроз своје Microsoft Office 365 налоге упознају нове апликације које ће користити даље кроз живот.

Учитељица је уз помоћ едукатора из ИТ школе за програмирање „Кликер“ својим ђацима омогућила да на забаван начин схвате суштину кодирања, а уједно је одржала и угледни час којем су присуствовали директор, психолог и неколико колега, учитеља и предметних наставника. Ђаци су радо прихватили нови изазов, показали су велико инетересовање за само креирање анимације. Браво за овакве активности и подухвате!

Поред маште која је овде неопходна, Скреч подстиче и сарадњу код наших малишана.

Циљ и задаци су остварени! Још једном, аплауз за учитељицу и њене ђаке који су били спремни да примене нове садржаје и модерне начине учења.

Радујемо се новој анимацији!

Учитељица,

Александра Шушњевић

СВЕ НОВОСТИ