СТУДИЈСКО ПУТОВАЊЕ ДВЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ


08.04.2023.

Колектив наше школе је 8. априла 2023. године кренуо на студијско путовање са колективом Основне школе „Марко Орешковић“. Све што смо испланирали, са уживањем смо обишли уз одлично познавање Босне и Херцеговине од стране наших возача, Веље и Драгана!

Три дивна дана, много историје, културе, носталгије и дружења. Прво одредиште био је Вишеград. Ћуприја и сва лепота Дрине враћају у прошлост и сећају на велике људе. Нобеловац, Иво Андрић, нас инспирише!

Након Вишеграда, обишли смо Тјентиште и присетили се велике битке на „Сутјесци“.

Требиње нас је дочекало у пуном сјају. Одличан водич која нас је упознала са значајним деловима града Требиња, али и са легендама и анегдотама. Читала нам је стихове нашег познатог Требињца Јована Дучића, па смо се у мислима вратили у његово време. Обишли смо стару турску касабу, Арсланагића мост, шеталиште код платана, Анђелкину капију, манастире Херцеговачку Грачаницу и Тврдош. Дивили смо се лепоти и уживали у манастирском миру поред жубора реке Требишњице.

Следећа дестинација био је Стари град у Дубровнику. Млетачке грађевине, медитеранске уске уличице, зреле мандарине, палме и туристи са свих страна света..... Страдун и ми, неко се сећао младости, неко уживао у тренутку. У вечерњим сатима свечано смо прославили Дан школе наших колега из „Орешковића“. Хвала им на дивној вечери!

Сутрадан смо кренули кроз камениту Херцеговину. Посетили смо село Пребиловци и спомен обележје жртвама из Другог светског рата. Тужна и тешка прича о страдању нашег народа која не сме да се заборави. У манастиру Житомислић дочекао нас је монах који нам је говорио о том значајном месту за српски народ и његовој историји која га је више пута рушила до темеља. У Мостару смо прво посетили нашу цркву која уздигнуто и поносито стоји изнад града. Надамо се да ће се жеља свештеника ускоро остварити и да ће тај православни храм бити убрзо осликан и да ће изгледати исто као некада. Наравно, пред пут за Београд шетња старим мостом, домаћа кафа уз мерак и аплауз за један скок у Неретву!

Уживали смо и дружили смо се!

Бојана Данчула Дејановић, наставница српског језика и књижевности

Светлана Милутиновић, директор

Галерију слика „СТУДИЈСКО ПУТОВАЊЕ ДВЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ“ можете погледати на нашој страници "Галерија" или ОВДЕ.

СВЕ НОВОСТИ