„ЕВА“ ПРЕДСТАВА УЧЕНИКА ДЕВЕТЕ БЕОГРАДСКЕ ГИМНАЗИЈЕ „МИХАЈЛО ПЕТРОВИЋ АЛАС“


17.05.2023.

Како су сами рекли ученици и професорка Девете београдске гимназије „Михајло Петровић Алас“, у знак захвалности на гостопримству нашој школи током ове школске године, извели су своју завршну представу за ученике и наставнике наше школе.

Представа „Ева“ је одржана у холу наше школе само дан после премијере коју су имали у позоришту „Пинокио“. У среду, 17.5.2023. године у 20.00 часова наши ученици и запослени су уживали у изузетно квалитетној представи коју су реализовали матуранти Девете гимназије заједно са својом професорком српског језика, Драганом Петровић.

Драма у три чина, „Ева“, одвија се у стану главне јунакиње која одраста углавном сама услед презапослености родитеља. Живот једне тинејџерке описан је кроз причу о љубави, пријатељству, односу између деце и родитеља, страху од неизвесне будућности...Борба за егзистенцију родитеље отуђује од своје деце, а деца су сведоци посрнућа породице. Како да млади остану на правом путу у таквим околностима и да се отргну од лоших вредности и неуспеха, једно је од главних питања ове представе.

Четири јунака ове приче показују нам како да верујемо у пријатељство и свој живот поново вратимо из виртуелног у реалан свет.

Током представе немогуће је да се не запитамо где смо затајили као друштво, која је наша одговорност као родитеља и као пегагога за овакав свет у коме нам одрастају деца. Главни ликови представе нас опомињу да је крајње време да се пробудимо и вратимо на прави пут!

Након одличне изведбе, матуранти и њихова професорка Драгана разговарали су са нашим ученицима о свим питањима којима се бави представа, укључујући посебно и тему о којој се мало зна и мало говори, а то су поражавајући званични подаци државних установа да се у Србији обави 17 000 абортуса годишње у узрасту од 12 до 19 година.

Након приче о представи, матуранти су нашим ученицима одговарали на разна питања која су посебно имали ученици садашњег осмог разреда, а која се односе на организацију и реализацију наставе у гимназији.

Овим путем и ми се захваљујемо Деветој гимназији на изузетно пријатној и поучној вечери у којој смо сви уживали, а све вас позивамо да одвојите време и погледате представу „Ева“ на неком следећем извођењу.

Татјана Крсмановић, учитељица

СВЕ НОВОСТИ