У ЧАСТ НАШИМ ОСМАЦИМА. КУДА ПОСЛЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ?


25.05.2023.

Године пролазе нижући се у догађајима. Детињство и школски дани проведени у основној школи одлазе у неповрат. Први разред, клупа до прозора, а у клупи два најбоља друга. Прва слова, шапутања, писмени задаци, учитељица. Време пролази, а ја већ размишљам о дану када ће свако од нас поћи на своју страну.

Завршетак осмог разреда је ту, а са њим и растанак једне генерације. Једно је сигурно, време проведено заједно, заувек ћемо памтити.

Крај основног образовања и упис у средњу школу важан је корак у професионалном развоју ученика и од великог је значаја за одређивање будућег занимања. Важна прекретница у твом животу, важан корак који ће утицати на твоју будућност, на наредних неколико година.

У нашем систему средњег образовања постоје три врсте средњих школа: ГИМНАЗИЈА, СРЕДЊЕ СТРУЧНЕ И УМЕТНИЧКЕ ШКОЛЕ. У гимназију се ученик уписује у смерове, а у средњим стручним и уметничким школама у образовни профил.

КОРАК ПО КОРАК ДО ПРАВОГ ИЗБОРА: прво, ученик треба да се потруди да што више сазна о основним карактеристикама различитих подручја и области рада; друго, да би се донела правилна одлука неопходно је да се послови занимања за која жели да се оспособи ученик одговарају личним могућностима ученика, као и интересовањима, способностима, потребама, особинама и здравственом стању; треће, ако је ученик у недоумици, треба да разговара са својим родитељима, одељењским старешином или педагогом школе; четврто, ученик треба да сазна какве су перспективе запошљавања.

Осмаци, чека вас прва велика одлука. Верујемо у вас, знамо да можете! Изаберите своје занимање, пођите жељама у сусрет!

„Благо ономе ко ради оно што воли, цео живот проведе у забави“.

(кинеска пословица)

Због тога је важно шта и како бирате!

Срећно!

Даница Качавенда, руководилац Тима за маркетинг школе

СВЕ НОВОСТИ